Friday, August 26, 2011

Tragedi 19 Ogos…

Assalamualaikum… Ya… Seperti yang tertera di ruangan tajuk di atas, cerita ini memang agak ketinggalan zaman… Tapi ia amat penting untuk dikongsi di sini since ia adalah salah satu pengalaman yang sangat tidak dapat dilupakan…

Mula-mula, marilah kita sama-sama sedekahkan Al-Fatihah kepada seorang sahabat aku yang meninggal pada hari tersebut… Arwah meninggal disebabkan kanser usus… Walaupun tak rapat, tapi kami masih kenal… Semoga roh arwah tenang di sana…

Okay, mula-mula hari ini bermula dengan kejutan pemergian arwah… Aku terkejut gila dengan berita itu walaupun ramai yang mengjangkakannya memandangkan keadaannya sudah semakin kritikal… Lepas tu, kawan-kawan mengajak aku untuk menyempurnakan pengebumiannya di Bangi… Aku memang nak pergi… So, kelas yang dari awal memang aku nak ponteng, aku terpaksa ponteng juga…

Tapi kami tak sempat pun melihat segala proses pengebumian arwah sebab lewat bertolak iaitu pukul 9.30 dan mayat dikebumikan juga pada pukul 9.30… So, kita orang hanya melawat kuburnya sahaja… Okay, biarlah yang pergi tetap pergi… Tak guna kita meratapi pemergiannya… Biarlah rohnya tenang di sana… Lagipun arwah pergi pada hari yang baik iaitu hari Jumaat dan 10 Ramadhan terakhir…

………………………………………………………………………………………………………

Sepanjang hari hidup aku suram dan tidak tenteram… Tak tahu kenapa… Aku memang sensitif dan emosional sikit dengan perkara yang berkaitan dengan kematian… So, aku terus call mak aku di KL dan bercerita ssdikit dengan beliau… Okay, stop it dengan ayat-ayat yang skema bagai akulah penulis terkenal dengan ayat-ayat puitis…(And seriously, it’s very annoying…). Then, aku text kawan-kawan rapat aku… Aku bukanlah jenis yang pandai nak luahkan yang aku sayang dorang ke apa ke… So, aku just wish selamat berbuka puasa… Itu je yang aku mampu hantar… Aku tak kisah pun dorang balas ke tak… Aku just nak tahu yang dorang ok… Tu je… Heheheh…

Okay, hari tu juga aku berbuka di KFC… Ya, kat Kuala Pilah pun ade KFC jugak… Ingat hina sangat ke tempat ni hah??? Walaupon penuh dengan taik lombu… Heheheh… Ini semua Thani(pronounced as Sani) punya idea… Korang tahu tak Thani tu sape??? Roommate Bob… Korang tahu tak Boobs Bob tu sape??? (Banyak soal pulak la aku ni…). Bob tu kawan aku… Thani ajak kami yang sepatutnya berenam tapi tinggal berlima sebab Mohsein tak jadi pergi… So, yang pergi ialah aku, Bob, Thani, Fakri dan Arip… Kehkehkeh…(Dah la bas penuh gila…)

Dari kiri: Naim, Thani, Bob, Fakri dan Arip...

Kat KFC, ade satu insiden yang tak diduga…(Hopefully Fakri tak marah kalau aku cerita… Heheheh…)… Fakri tolong kita orang order makanan dan teman dia memandangkan aku tak berapa arif dalam bab order-meng-order ni… Then, pekerja dia sangat lembab tahap siput tapi kitorang sabar sebab kitorang faham mereka yang terpaksa bekerja di bulan puasa… Dah abis order tu, Fakri mintak resit… Dan dengan selamba badaknya+x bertolak ansur dan tak memahaminya… Sorang mak cik (dalam lingkungan 30an tapi dikenali sebagai bitch oleh Fakri…) ni cakap… “Tak payah nak resit la... Kan bulan puasa ni…” (Lebih kurang macam tu la bunyinya dan yang paling penting dengan nada yang mengjengkelkan…). So, korang tahulah Fakri macam mana an… Dia terus naik angin tapi tak lah angin smapai macam orang hilang akal… Di cakaplah kat mak cik supaya sabar… Then, mak cik tu still bebel-bebel sorang-sorang bila Fakri dah naik…

Then, aku ngan Arif nak mintak lagi resit supaya senang nak kira memandangkan kitorang semua guna duit Fakri ngan Arip dulu… Tapi Fakri kata tak payahlah mintak resit… Nanti kitorang kena marah… Tapi suami dia pulak masuk campor… Dia panggil aku ngan Arip… Dia tanya, “Bro, ape hal?”… Arip cakap “Nak amik resit…” Pastu, dia mula start nak bagi ‘tazkirah Ramadhan’… Dia cakap... “Tak payahlah resit-resit… Kan bulan puasa ni…” (Padahal dengan tekan satu butang je dah kuar resit… Bodoh! Heheh… Emo jap…). Arip ngan aku dah malas nak dengar ‘tazkirah’ tu… Arif cakap, “Ah, sudahlah…” (Tapi dengan nada yang baik sikitlah dari yang korang imagine…). Aku pulak cakap, “Whateva…” (Ecece… Sampai kat aku terus nak bajet speaking orang puteh…) Tapi aku cakap slow je la… Cukuplah sekadar dia paham gerak bibir aku yang seksi ni… Heheheh…

Okay, sedih dah citer, marah pon dah citer…(Fakri la yang marah… Aku tak… Heheheh…). Okay, cerita yang gembira pulak… Cerita lawak… Dah abis makan KFC tu, ingat nak beli barang sebab dengar citer tak de bas… So, tak perlu nak rush sangat… Boleh call teksi je… On the way nak lintas jalan tu… (Kepada yang takde di tempat kejadian, sila buat-buat paham je apa yang aku cuba nak sampaikan… Heheheh…). Nak lintas jalan tu tibe-tibe Thani jerit… “Woi!! Ade lori!!..." Aku tengok lori tu jauh lagi sebenarnya… Then Arif pulak suruh lari… Abis lintang pukang sume lari sebab takut kena langgar ngan lori… Budak-budak pompan yang xde kena mengena pon lari sekali sebab takut… Heheheh…


Pastu, kitorang nampak bas… Rupanya pak cik bas telah menipu kami dengan mengatakan tak de bas pukul 8.00… Dan kitorang terlepas bas tu… Then, Farrazurin, Kay n Liyana sangat bermurah hati nak tumpangkan kami… (Mungkin dorang tak tahu yang kami ni berlima… Heheheh…). Dan lepas tu, amik kau!!! 8 orang dalam satu kereta… Arip ngan Thani offer diri duduk dalam but kete… Jadi mangsa culik la dorang… Heheheh… Serius lawak gila… Lawak kan??? Okay, tak lawak…

Mangsa culik... Hahaha...


Heheheh...

Dah la… Tu je nak citer… Nanti korang bosan pulek… (Padahal memang korang dah bosan pon… Heheeheh… Tapi aku nak citer jugak… Biar syok sendiri sikit… Hahahah…). Bye bye…

Dah Habis Baca Novel Bunga, Coklat dan Si Cupid…

Bangga penulis novel ni aku baca novel dia… Heheheh…

Ni cover dia...

Assalamualaikum… Hai… Hari ini aku nak citer pasal novel yang aku baru habis baca ni… Setelah lebih kurang 8 bulan, selesai juga aku habiskan novel ni… Heheheh… (Bapak lembab…). Aku dah lupa sikit-sikit citer die sebab proses untuk habiskan satu novel yang terlalu lama… Tapi aku tetap menobatkan novel ni sebagai novel terbaek yang aku penah baca… Hahaha… Haha… Ha… H… Okay, berenti merepek…

Novel ni sangat best dan sangat menarik… Tapi kalau korang nak tau citer ni pasal ape, korang kena bace ar sendiri… Hek ele… Tak kan ar aku nak kena jadi pencerita kat korang pulak… Aku pon busy la… (Heheheh… Padahal malas…). Okay, aku bagi tau ending die ek… Ending die tak seperti yang aku harapkan sebab ending die cepat sangat dan terlalu simple untuk cerite sehebat jalan cerita die… (Just my opinion… Tak payah amik kira sangat hasil tulisan yang remeh ni… Heheh…). Jalan cerita die sangat best… Dan aku memang dapat bayangkan Rania tu cun gilaaa-gilaaa… Gilaaa-gilaaa punya gilaaa… (Over lak aku ni…).

Tahniah kepada penulis iaitu Zara Amani… Tahniah kepada penulis iaitu Zara Amani… Tahniah kepada penulis iaitu Zara Amani… (Amik kau… Tiga kali aku ucapkan tahniah kat beliau… Ape??? Kau nak lagi??? Heheheh…).

However… (Ape lagi ni???). Tak de pape… Saje nak wat saspen… Tapi serius la… Novel Bunga, Coklat dan Si Cupid ni memang yang terbaik yang pernah aku baca… Novel Bunga, Coklat dan Si Cupid ni memang yang terbaik yang pernah aku baca… Novel Bunga, Coklat dan Si Cupid ni memang yang terbaik yang pernah aku baca… (Over lagi sekali lak an…).

Yang ini coklat...


Yang ini bunga...


Dan yang ini si cupid...

Okay… Tata…

Ps: Aku selalu tersilap pasal tajuk novel ni… Aku ingat tajuk dia Bunga, Cinta dan Strawberi… Tak tau mana aku dapat tajuk tak senonoh tu… heheheh…

Monday, August 15, 2011

Aku Rindukan Mereka...

Assalamualaikum... Sememangnya aku merindui mereka... Siapa mereka??? Merekalah... Yang pernah muncul di dalam hidup aku tetapi kini telah pergi... Pergi ke mana??? Tentulah ke jalan hidup mereka sendiri...

Okay, stop it dengan ayat yang berbunga-bunga dan bajet jiwang ni... Aku dapat rasakan ini bukan aku... Tapi aku nak jadikan entri ni entri yang serius... Sudahlah mengulas panjang lebar kat sini... Apa kata aku straight to point je...

Actually, bila aku bangun dari tidur tadi, tiba-tiba aku sedar yang esok ade test...(Tapi malam la...). Buku, memang aku tak sentuh la gamaknya bila dah duduk kat Ampang ni an... Kenapa mesti ade test??? Wargh... Di saat itu, aku terfikir... Alangkah bagusnya kalau ada subjek yang kita boleh sempoi-sempoi je belajar... Subjek tu memang ada tapi tidak lagi untuk diploma ni... Aku memang rindu subjek-subjek tersebut... Juga lecturer-lecturer yang mengajar... Aku rindu subjek kokurikulum yang membolehkan aku dapat A tanpa belajar... Juga BEL(BEL ialah Bahasa Inggeris di UiTM, maklumat bagi sesiapa yang bukan dari UiTM)... Aku juga rindukan Bahasa Mandarin...

Memang subjek-subjek semester ini memerlukan ketekunan untuk dapat markah yang mantap... Tapi korang tahulah aku ni macam mana kan... Takut nak jawab test atau exam... Tapi study-nya last minute jugak en... Haaaa... Sebab tu la aku suka subjek yang dinyatakan di atas... Huhu... Tak payah baca pun tak pe... Markah dia pon lebih kurang je kalau baca atau tak... Pendek kata... Memang tak payah bacalah... Ikut kefahaman sendiri je... Heheheh...

Yang ni lecturer koko aku sememster dua...
(Aku mintak tolong sangat-sangat jasa baik korang supaya buat tak endah je dengan muka aku yang memang macam tak berapa nak betul tu... Aku memang tengah gila time ni... Ni la satu-satunya gambar aku dengan Ustaz Fariz...)

Okay, citer pasal Ustaz Fariz... Memang seronok belajar dengan dia... Masa ni aku amik subjek Pengurusan Masjid... (Tak payah nak buat muka terkejut sangatlah...). Ustaz ni sangat baik dan memahami... Aku memang kamceng babeng dengan dia ni... Kitorang dah macam kawan-kawan dah... Umur dia pon baru 24 masa aku semester dua... Banyak masalah aku citer kat dia... Okay, dia ni jugak RS untuk kolej aku masa semester dua... (Ko tau x RS tu stands for what??? Aku pon x taw... Tapi resident ape bende tah... X penting pon...). Then, tiap-tiap pagi dia akan berada di depan pindu pagar Kolej Alamanda... Dan di situlah kantoinya aku yang balik tiap-tiap hari Khamis (Pukul 11 malam) dan balik ke kolej semula pada hari Isnin (Pukul 6 pagi)... Ya! Perangai aku memang teruk... Seboleh-bolehnya aku nak manfaatkan waktu kat rumah... Dan dia nampak aku tiap-tiap hari Isnin datang kolej dengan abah aku... Dengan beg baju sekali... (Aku basuh baju kat rumah...). Kehekekeh... Eh, gelak pulak dia... Itupon sepatutnya kelas aku habis pukul 10 pagi lagi Khamis tu... Tapi malam pulak ade kelas Pengurusan Masjid... So, memang kacau daun la kelas ni... Tapi kenangan ni memang indah... Bluek... Lagi satu, aku memang dah lama teringin nak belajar pasal agama (yang ni bajet...)... Tapi tak lama aku belajar... Sebab semester tiga aku amik Rekreasi... Yang ni pon best... Sebab aku suka camping... Aku tak berapa rapat dengan budak-budak kelas untuk subjek ni... Tapi dorang memang best... Heheheh

This is Miss Nisa... So tall and modelesque...
We look so suit together... Just like a perfect couple...
(Okay, aku memang perasan...)

Miss Nisa, she was my BEL lecturer for first semester and second semester as well (but only for speaking and listening…). Yeah, I know… You can see, right??? She is the prettiest, hottest lecturer that I ever had… She is taller than me… (Bajet tulis dalam English… Mentang-mentang cerita pasal lecturer BEL… Heheheheh…). Continue… I love her so much… I’m missing her right now… Behind her pretty face, she is kind hearted too… I remember when she gave me a key chain from England... (Actually, all students who attend her class that day got it…). She bought it when she came back to Malaysia after celebrate Hari Raya Aidilifitri… Her parents live there…(I mean, they are probably still living there…). I still keep the key chain till now… But I forgot where I put it… Heheheh… I’ll show you after I found it… Then, when the last day of our BEL class for the first semester, she treated us Big Apple donuts and drinks… She’s just perfect and might be the best lecturer in the world and of course she’s one of the kinds.

Ta shi Ng laoshi... Ta hen ke'ai...
(Kao paham ke aku tulis apa??? Heheheh...
Maksudnya: Dia ialah Cikgu Ng... Dia sangat comel...).

Aku sangat suka Mandarin... Madame Ng Thai Chin ataupun Ng laoshi sangat baik dan comel dan kelakar... Hehjeheh... (Tak nak pulak tulis dalam Bahasa Mandarin...). Kalau aku tulis Bahasa Mandarin, korang x paham... Heheheh... Sambong... Disebabkan aku suka Bahasa Mandarin, kerja rumah yang dia bagi mesti aku cuba siapkan walaupon kadang-kadang je siap... Heheheh... It was fun... Kerje dia macam budak-budak punya pembelajaran... Dan hasilnya... Aku dapat markah penuh untuk carried mark Mandarin... 50/50... (Dengan muka berlagak tahap cipan...). Kao bayangkan... Time tu aku happy bagai nak bagi tau satu dunia tapi aku diam-diam je... Nanti dikatakan over plak... Heheheh... Tapi itulah pencapaian carried mark terbaik yang pernah aku dapat... Tak pernah lagi untuk subjek-subjek lain aku dapat penuh... FULL... (Tak payah nak Caps Lock sangatlah kan... Heheheh...). Okay, tu je nak citer...

Aku nak ucapkan kata-kata terima kasih kepada lecturer-lecturer sekalian...

Syukran, Ustaz Fariz... (Mentang-mentang ustaz, Bahasa Arab aku bagi.)
Thank you, Miss Nisa... XoXo... (Sumpah gedik...)
XieXie, Ng laoshi...

Okey, bye bye semua... Gracias... (Bajet orang Mexico...)

Saturday, August 13, 2011

Kelebihan Berbuka Puasa Di Rumah

Assalamualaikum... Hari ni aku x berapa sihat tapi tiba-tiba nak update jugak blog ni... Sebab supaya korang tau yang aku ni x sihat...(Bajet nak mintak simpati...). Okaylah, seperti tajuk yang tertera, aku nak cerita pasal kelebihan berbuka puasa di rumah sendiri...(Seriously, x best berbuka di kolej...).

1. Dapat makan makanan yang sedap-sedap...

Hari Khamis ari tu makan nasi dagang(favurit aku!!!). Hari Jumaat semalam makan nasi Briyani... Sedap gila... Tu baru menu utama... Belum lagi menu tambahan... Hmmm... Marvelous...

2. Pastu, suasana berpuasa lebih dirasai...(Yang ni semua orang tahu la kan...)

3. Dapat online 24 jam sebab internet laju...(Yang ni dah mula merepek...)

Okayla, ni je la kot... Aku rasa macam bodoh pulak buat entri ni... Heheeheh...

Ni nasi ayam...
(Dengan penuh suka hatinya copy dari google dan buat macam gambar milik sendiri...heheheh...)

Ok, babai...

Saturday, August 6, 2011

Happy Belated Birthday, Abah... Hihihih...

Assalamualaikum...

Actually birthday abah aku dah lepas dah... 3 Ogos yang lepas... Tapi memandangkan aku terlalu busy di Kuala Pilah, aku pon baru beli hadiah untuk beliau hari ni... Yang terbaeknya, semua family aku pon baru beli ari ni jugek... Hihihih... Abah tengah demam tadi... So, kitorang beli kat luar dan abah tak ikut... So, we made a big surprise to him... Yang lawaknya, lepas dapat je hadiah dari kami... Abah terus sihat... Heheheh... Tak senonoh abah aku...huhu... Okay, aku tahu korang mesti nak tengok hadiah tu kan... Meh aku tunjuk...

Yang ni nama dia hadiah seorang isteri kepada suami tercinta...
(Hahaahh... Mak aku bagi ni sebab abah selsema...hihi...)


Yang adik aku yang dua ekor tu kasi...
Dorang kongsi je... Budak sekolah lagi kan...heheheh....


Ni... ehem ehem... Aku yang kasi... hahahah...


Ni kakak aku bagi... Minah ni memang over...
Kad, beg, hadiah, sume die nak tayang... Tak senonoh bebenornye... heheh...


Hadiah dari kami semua... Happy birthday, abah yang ke-53... Huhu...

Pastu, dalam sebok-sebok membeli hadiah... Aku jumpa Ami... Dia ngan mak dia... Heheheh...


Ni gambar die... (Curi dari facebook dia...heheheh...)

Pastu, aku gi Ampang Point pulak... Jumpe Dafi pulak... Heheheh... (Bukan Dafi AF ye...)


Itu dia... Mamat hensem + jambu... Hahahahk...

Pastu jumpa Lela kat KFC... Aku makan kat sane tadi... Hahahah... (Memang tak la bulan puasa aku nak makan kat sana... JAIS datang, mampus aku... Huihui...)


Lama tak jumpa dia... (Padahal tadi baru jumpa...)
Gambar ni dicuri dari facebook Apis sebab Facebook dia deactive... Heheh...

Bestnya... Dapat sambut birthday abah walaupon di bulan puasa... Pastu dapat jumpa kawan-kawan lagi...
Indah betul dunia aku... Hahahak... (Mula bajet...).


Sorrow...
(Hahaha... Padahal nak mencapub di blog sendiri... Heheheh...)


Nak makan??? Puasalah... Hahahak...

Okey... Di sini sahaja kita bersua... Assalamualaikum... Di lain masa, kita jumpa lagi ya... Tata...

Friday, August 5, 2011

Selamat Berbuka Puasa Kepada Seluruh Umat Islam...

Memang itu je yang kau tahu... Orang dok wish selamat berpuasa, ko wish selamat berbuka... Heheheh... (Saje cari kelainan...).

Assalamualaikum... Di bulan yang yang serba baik ini saya ingin mengucapkan selamat berpuasa kepada semua... Heheheh... Di bulan Ramadhan yang indah lagi damai ini juga aku berharap dapat menjadi seorang yang lebih baik... (Harapan setinggi gunung ni...).

Haa... Ni aku bagi gambar satu...
Kononya bulan Ramadhan la tu...
Indah kan??? Tapi bulan Ramadhan lagi indah dan tak tergambar keindahannya...
(Chewahhh... Puitis tak ayat aku???heheheh...)

Okay, over pulak an... Dah lar wish lambat... Ada hati nak ngada-ngada pulak kat sini...
Eh eh... Suka hati aku la nak wish bila pon... Blog aku... Suka ati aku la... (Touching lebih... Hihi...)

Rase macam dah mula nak merapik dah ni...
K, la... Aku hentikan di sini sahaja ek... Nanti kita bersua lagi...


Ah sudah... Haram jadah mana pulak yang letak gambar burger bulan posa ni...
(Heheheh... Aku la tu... Saje nak menguji keimanan korang...)